Cystatine C
Waarom deze test?
Om bij een patiënt acute en chronische nierproblemen op te sporen en te volgen.
Welk materiaal?
Bloed
Wat wordt er getest?
De test meet de hoeveelheid Cystatine C in het bloed. Cystatine C wordt in bijna alle lichaamscellen gevormd en is aanwezig in veel lichaamsvochten.
De nieren filtreren Cystatine C waardoor het via de urine wordt uitgescheiden. Wanneer de nieren niet goed werken, kan het Cystatine C niet goed uit het lichaam verwijderd worden. Hierdoor neemt de hoeveelheid Cystatine C in het bloed toe.
Hoe wordt het materiaal verkregen?
Een buisje bloed wordt afgenomen uit een ader aan de binnenkant van de arm, meestal in de plooi van de elleboog. Om deze ader goed te kunnen zien en voelen wordt een stuwbandje strak om de bovenarm getrokken. In de ader wordt geprikt met een holle naald waardoor het bloed in het buisje wordt gezogen. De naald wordt maar één keer gebruikt en daarna vernietigd.
Wanneer wordt deze test gedaan?
Cystatine C wordt door de dokter aangevraagd als alternatief voor de kreatininebepaling en kreatinine klaringstesten. Net als deze beide testen is Cystatine C bedoeld om te controleren of de nieren goed functioneren.
De Cystatine C test wordt aangevraagd als de kreatininetest geen goede informatie geeft zoals bij levercirrose (afbraak leverweefsel), zeer dikke mensen, ondervoeding of als patiënten weinig spiermassa hebben.
Cystatine C is een goede test om nierproblemen in een vroeg stadium te ontdekken. Met de klassieke kreatininetest is het vaak niet mogelijk om vroege nierproblemen te signaleren.
Cystatine C is een relatief nieuwe test waaraan nog veel onderzoek gedaan moet worden. In de toekomst zal Cystatine C mogelijk vaker aangevraagd worden voor het meten van de nierfunctie.
De Cystatine C test wordt soms ook aangevraagd als de dokter vermoedt dat de patiënt een verhoogd risico heeft op hart- en vaatziekten. Maar ook aan deze toepassing moet nog veel onderzoek uitgevoerd worden.
Wat betekent de uitslag?
De uitslag van de Cystatine C test is sterk afhankelijk van de gebruikte methode. Daarom variëren referentiewaarden van laboratorium tot laboratorium. Sommige geneesmiddelen kunnen effect hebben op de hoeveelheid Cystatine C in het bloed, de dokter dient daarmee rekening te houden.
Over het algemeen wordt een waarde tussen 0,53 - 0,95 mg/l als normaal beschouwd.
Verhoogd: Een verhoogd Cystatine C betekent dat de patiënt nierproblemen heeft. Een toename in Cystatine C betekent dat de nieren deze stof niet goed uit het lichaam kunnen verwijderen. Wanneer er geen nierproblemen zijn, kan Cystatine C ook verhoogd zijn bij reumatische ziekten en kanker. Recent onderzoek laat zien dat een verhoogd Cystatine C in het bloed ook kan betekenen dat er een verhoogde kans bestaat op hart- en vaatziekten.
Nog vragen?
De informatie over deze test komt van deskundigen uit het ziekenhuislaboratorium. Daar worden dagelijks vele honderden testen uitgevoerd. Laboratoriumspecialisten zorgen er voor dat dit op een veilige en juiste manier gebeurt. Zij adviseren de dokter bij afwijkende uitslagen en ingewikkelde problemen.
Heeft u naar aanleiding van deze informatie nog een vraag?
Stel deze dan aan een klinisch chemicus.
Heeft u als KC naar aanleiding van deze informatie nog een aanvulling?
Geef deze dan door aan de webredactie.