Trombocytentelling


Ook wel bekend als
bloedplaatjes, PLT
Officiële naam
trombocytenaantal

Waarom deze test?

Om de oorzaak van een bloedingsneiging te onderzoeken of de oorzaak van beenmergziekte op te sporen.

Welk materiaal?

Bloed

Wat wordt er getest?

De test meet het aantal trombocyten (bloedplaatjes) in bloed. Trombocyten zijn de kleinste bloedcellen die voorkomen in het bloed en gemaakt worden in het beenmerg.

Bij beschadiging van een bloedvat (wond), hechten trombocyten zich op de plek van beschadiging en brengen het bloedstollingsproces op gang.

Hoe wordt het materiaal verkregen?

Een buisje bloed wordt afgenomen uit een ader aan de binnenkant van de arm, meestal in de plooi van de elleboog. Om deze ader goed te kunnen zien en voelen wordt een stuwbandje strak om de bovenarm getrokken. In de ader wordt geprikt met een holle naald waardoor het bloed in het buisje wordt gezogen. De naald wordt maar één keer gebruikt en daarna vernietigd.

Wanneer wordt deze test gedaan?

De test wordt aangevraagd bij patiënten met een verhoogde bloedingsneiging. De oorzaak van deze verhoogde bloedingsneiging kan een te laag aantal trombocyten zijn. Behalve te weinig trombocyten kunnen er ook andere oorzaken zijn van de verhoogde bloedingsneiging, zoals de aanwezigheid van slecht functionerende trombocyten.

Als er sprake is van een beenmergziekte kan het zijn dat er te weinig of te veel trombocyten worden aangemaakt. Ook dan wordt een trombocytentelling gedaan.

De test wordt ook gedaan voor het stellen van de indicatie en het controleren van transfusie met trombocyten.

Wat betekent de uitslag?

Het aantal trombocyten (bloedplaatjes) bedraagt normaal gesproken ongeveer tussen 150 en 400 x 10^9/l

Verhoogd: Infecties en ontstekingen, ijzergebrek en miltverwijdering kunnen het aantal trombocyten tijdelijk verhogen. Soms komt een hoog trombocyten aantal voor zonder aanwijsbare reden en zonder gevolgen. Ook kan in geval van bepaalde beenmergziekten (zogeheten myeloproliferatieve ziekten) het aantal trombocyten verhoogd zijn. Bij deze beenmergziekten kan zowel een bloedingsneiging voorkomen als het makkelijker vormen van een stolsel (trombose).

Verlaagd: Een laag trombocyten aantal kan worden veroorzaakt door een verminderde aanmaak van trombocyten in het beenmerg of door een versnelde afbraak in het bloed. In beide gevallen kan het aantal trombocyten zo laag worden dat er spontaan bloedingen optreden.

Nog vragen?

De informatie over deze test komt van deskundigen uit het ziekenhuislaboratorium. Daar worden dagelijks vele honderden testen uitgevoerd. Laboratoriumspecialisten zorgen er voor dat dit op een veilige en juiste manier gebeurt. Zij adviseren de dokter bij afwijkende uitslagen en ingewikkelde problemen.


Heeft u naar aanleiding van deze informatie nog een vraag?
Stel deze dan aan een klinisch chemicus.

Heeft u als KC naar aanleiding van deze informatie nog een aanvulling?
Geef deze dan door aan de webredactie.