RDW
Waarom deze test?
Om een variatie in het volume van rode bloedcellen op te sporen.
Welk materiaal?
Bloed
Wat wordt er getest?
RDW is de afkorting voor relatieve distributiewijdte en geeft informatie over de mate van variatie in het volume (MCV) van de rode bloedcellen. Rode bloedcellen zijn gevuld met hemoglobine, dat voor zuurstoftransport in het bloed zorgt. Met name bloedarmoede (anemie) door een ijzergebrek zorgt voor een grote variatie in het volume van de rode bloedcellen en dus een hoge RDW-waarde.
Hoe wordt het materiaal verkregen?
Een buisje bloed wordt afgenomen uit een ader aan de binnenkant van de arm, meestal in de plooi van de elleboog. Om deze ader goed te kunnen zien en voelen wordt een stuwbandje strak om de bovenarm getrokken. In de ader wordt geprikt met een holle naald waardoor het bloed in het buisje wordt gezogen. De naald wordt maar één keer gebruikt en daarna vernietigd.
Wanneer wordt deze test gedaan?
De RDW maakt vaak deel uit van het complete bloedonderzoek dat wordt gebruikt als een algemene test voor het opsporen van verschillende aandoeningen in de bloedcellen. Elke type bloedcel (rode bloedcel, witte bloedcel en bloedplaatje) heeft een eigen rol en functie. Afwijkingen in deze cellen (in aantal, vorm en/of grootte) zijn een indicatie voor een groot aantal ziekten.
Rode bloedcellen zijn schijfjes met een diameter van 7 - 8 µm, een dikte van ongeveer 2 µm en een vergelijkbaar volume (=MCV). Bij sommige aandoeningen, zoals bloedarmoede veroorzaakt door een ijzertekort of na een bloedtransfusie, wordt een grotere variatie in het volume van de rode bloedcellen gemeten, en dus een hogere RDW-waarde.
Wat betekent de uitslag?
De normaalwaarde van de RDW is 11 - 16 % (let op, soms worden andere eenheden gebruikt).
Een verhoging van de RDW wordt gezien bij bijvoorbeeld bloedarmoede op basis van een ijzertekort of sferocytose, of na een bloedtransfusie. De uitslag van de test moet altijd in combinatie met de uitslagen van het Hb, RBC en MCV beoordeeld worden.
Nog vragen?
De informatie over deze test komt van deskundigen uit het ziekenhuislaboratorium. Daar worden dagelijks vele honderden testen uitgevoerd. Laboratoriumspecialisten zorgen er voor dat dit op een veilige en juiste manier gebeurt. Zij adviseren de dokter bij afwijkende uitslagen en ingewikkelde problemen.
Heeft u naar aanleiding van deze informatie nog een vraag?
Stel deze dan aan een klinisch chemicus.
Heeft u als KC naar aanleiding van deze informatie nog een aanvulling?
Geef deze dan door aan de webredactie.