NSE


Ook wel bekend als
neuronspecifiek enolase
Officiële naam
NSE
Verwante testen

Waarom deze test?

Om bepaalde soorten kanker, bijvoorbeeld neuro-endocriene tumoren of kleincellige longkanker, nader te onderzoeken.

Welk materiaal?

Bloed

Wat wordt er getest?

De test bepaalt de hoeveelheid NSE (neuronspecifiek enolase) in het bloed. NSE is een tumormerkstof (marker), een stof die vooral wordt aangemaakt door bepaalde soorten kankercellen. NSE wordt gevormd in zogeheten neuro-endocriene cellen. Deze cellen komen voor in (gezonde) weefsels zoals in zenuwcellen (neuronen), longen, huid en darmen. In deze organen kunnen verschillende neuro-endocriene tumoren ontstaan. NSE is een tumormerker voor longkanker (kleincellig longkanker) en neuro-endocriene tumoren (zoals neuroblastoom, carcinoïd en melanoom).

Hoe wordt het materiaal verkregen?

Een buisje bloed wordt afgenomen uit een ader aan de binnenkant van de arm, meestal in de plooi van de elleboog. Om deze ader goed te kunnen zien en voelen wordt een stuwbandje strak om de bovenarm getrokken. In de ader wordt geprikt met een holle naald waardoor het bloed in het buisje wordt gezogen. De naald wordt maar één keer gebruikt en daarna vernietigd.

Wanneer wordt deze test gedaan?

NSE wordt meestal in combinatie met beeldvormende testen zoals een CT-scan of echografie uitgevoerd als de arts vermoedt dat de patiënt longkanker of een neuro-endocriene tumor heeft. NSE kan helpen bij het stellen van de diagnose. Vaak laat de arts ook andere laboratoriumtests uitvoeren zoals carcino-embryonaal antigeen (CEA) of een combinatie van verschillende tests die informatie geven over de gezondheid/ziekte van de patient.

De belangrijkste reden om de NSE test uit te voeren is om na te gaan of de behandeling (met operatie of chemokuur) effect heeft op de kanker of om te controleren of de kanker na behandeling eventueel terugkomt.

Wat betekent de uitslag?

De referentiewaarden verschillen per laboratorium, maar liggen meestal tussen de 0-12,5 µg/L.

Normaal

Normaalwaarden van NSE (tussen de 0 en 12,5 µg/L) sluiten een tumor niet uit, want niet alle tumoren produceren NSE. Daarom moet de test altijd worden uitgevoerd in combinatie met beeldvormende technieken zoals een CT-scan of echografie en ander laboratoriumonderzoek.

Verhoogd

Bij verhoogde waarden van NSE (hoger dan 12,5 µg/L) is er een grote kans dat er bij de patiënt een bepaalde soort kanker aanwezig is. De test geeft niet aan om welk type kanker het gaat. Om dat vast te stellen zijn aanvullende tests nodig, vaak in combinatie met beeldvormende technieken.

Verlaagd

Na een succesvolle behandeling of weghalen van de kanker kan de hoeveelheid NSE in het bloed verlaagd zijn ten opzichte van de hoeveelheid vóór de behandeling. Om een verlaging vast te stellen, is het wel van belang dat de arts voorafgaand aan de behandeling de waarde van NSE in het bloed heeft laten bepalen.

Nog vragen?

De informatie over deze test komt van deskundigen uit het ziekenhuislaboratorium. Daar worden dagelijks vele honderden testen uitgevoerd. Laboratoriumspecialisten zorgen er voor dat dit op een veilige en juiste manier gebeurt. Zij adviseren de dokter bij afwijkende uitslagen en ingewikkelde problemen.


Heeft u naar aanleiding van deze informatie nog een vraag?
Stel deze dan aan een klinisch chemicus.

Heeft u als KC naar aanleiding van deze informatie nog een aanvulling?
Geef deze dan door aan de webredactie.