Lactosetolerantietest
Waarom deze test?
Om vast te stellen of sprake is van lactose-intolerantie door gebrek aan het eiwit lactase in de darm (lactasedeficiëntie).
Welk materiaal?
Uitgeademde lucht
Wat wordt er getest?
De test meet de hoeveelheid waterstofgas (H2) in de lucht die de patiënt uitademt. Het melksuiker lactose wordt in de darm afgebroken tot kleinere suikers door het eiwit lactase. Mensen die geen of onvoldoende lactase hebben, kunnen geen lactose afbreken. Lactose blijft dan in de darmen achter en wordt door de darmbacteriën omgezet in waterstofgas (H2), dat vervolgens wordt uitgeademd.De test start met een nuchtere bepaling. Hierbij wordt de hoeveelheid H2 gemeten in de uitgeademde lucht van de patiënt die 12-14 uur niet gegeten heeft. Soms wordt gevraagd ook een aantal dagen een speciaal dieet te volgen met zo min mogelijk lange suikers (polysacchariden) zoals zetmeel. Vervolgens drinkt de patiënt een drankje waarin lactose zit en na een periode van tussen de 60 en 150 minuten wordt opnieuw de hoeveelheid H2 in de uitgeademde lucht bepaald.
Hoe wordt het materiaal verkregen?
De uitgeademde lucht wordt in een speciaal apparaat opgevangen. De patiënt dient nuchter te zijn. Dat wil zeggen dat men voorafgaande aan de test 12-14 uur niet gegeten of gedronken heeft (water is wel toegestaan).
Wanneer wordt deze test gedaan?
De test wordt aangevraagd als de dokter vermoedt dat de klachten van de patiënt worden veroorzaakt door een tekort aan lactase. Lactasedeficiëntie veroorzaakt maag-en darm klachten zoals buikpijn, buikrampen, winderigheid en diarree.
Wat betekent de uitslag?
Normaal is de hoeveelheid waterstofgas in nuchtere adem maximaal 20 ppm.
Verhoogd
Als 60 tot 150 minuten na het nuttigen van de lactosedrank een duidelijk toename wordt gemeten van de hoeveelheid H2 in de uitgeademde lucht is er sprake van lactasedeficïentie. De stijging moet minimaal 20 ppm zijn. Indien de nuchtere waarde al sterk verhoogd is, kan dit erop wijzen dat de patiënt niet nuchter was bij de start van de test of dat de patiënt normaal veel zetmeel of andere lange suikers (polysachariden) eet. Als de hoeveelheid H2 al toeneemt binnen de 60 minuten na het nuttigen van de lactosedrank, kan dat veroorzaakt worden door waterstofproductie van bacteriën die in de mond aanwezig zijn.
Nog vragen?
De informatie over deze test komt van deskundigen uit het ziekenhuislaboratorium. Daar worden dagelijks vele honderden testen uitgevoerd. Laboratoriumspecialisten zorgen er voor dat dit op een veilige en juiste manier gebeurt. Zij adviseren de dokter bij afwijkende uitslagen en ingewikkelde problemen.
Heeft u naar aanleiding van deze informatie nog een vraag?
Stel deze dan aan een klinisch chemicus.
Heeft u als KC naar aanleiding van deze informatie nog een aanvulling?
Geef deze dan door aan de webredactie.