hs-CRP


Ook wel bekend als
hs-CRP, CRP
Officiële naam
high sensitive C-reactive protein
Verwante testen

Waarom deze test?

Om bij gezonde personen te voorspellen of er een verhoogde kans is om een hart- en/of vaatziekte te krijgen. Ook wordt deze test gedaan bij mensen die een hartaanval hebben doorgemaakt om een inschatting te maken van de ernst van de ziekte.

Welk materiaal?

Bloed

Wat wordt er getest?

Deze test meet het gehalte van CRP in het bloed. Hart- en vaatziekten worden veroorzaakt door een langdurige ontsteking van de vaten. Bij een ontsteking, zoals na een infectie met een bacterie, worden in het lichaam grote hoeveelheden van het ontstekingseiwit CRP aangemaakt. Als de infectie voorbij is, verdwijnt de totale hoeveelheid van het eiwit weer uit het bloed. Bij hart- en vaatziekten is gebleken dat het lichaam langdurig hele kleine hoeveelheden CRP aanmaakt. Met de normale CRP-test worden deze kleine hoeveelheden niet gemeten. Om deze lage hoeveelheden CRP goed te kunnen meten is een speciale test ontwikkeld. Deze testwordt "high sensitive"(hs) CRP genoemd. High sensitive betekent dat de test ook kleine hoeveelheden van CRP kan meten. De test geeft niet aan waar precies de ontsteking in het lichaam zit.

Hoe wordt het materiaal verkregen?

Een buisje bloed wordt afgenomen uit een ader aan de binnenkant van de arm, meestal in de plooi van de elleboog. Om deze ader goed te kunnen zien en voelen wordt een stuwbandje strak om de bovenarm getrokken. In de ader wordt geprikt met een holle naald waardoor het bloed in het buisje wordt gezogen. De naald wordt maar één keer gebruikt en daarna vernietigd.

Wanneer wordt deze test gedaan?

Deze test wordt gedaan om te onderzoeken of het risico op het ontwikkelen van een hart-of vaatziekte verhoogd is. De test wordt bij een gezonde persoon uitgevoerd die nog nooit een hartinfarct heeft doorgemaakt, maar door zijn/haar eet- of rookgedrag of aangetoonde hart- of vaatziekte in de familie een verhoogde kans zou kúnnen hebben. Vaak wordt het cholesterolgehalte in het bloed ook gemeten. Door CRP in combinatie met cholesterol te meten kan de arts een voorspelling doen of er een verhoogde kans is op het ontwikkelen van hart-en/of vaatziekten.

Bij patiënten die een keer een hartaanval hebben doorgemaakt, wordt de test uitgevoerd om beter te kunnen voorspellen of er een verhoogde kans is op een volgende hartaanval.

Wat betekent de uitslag?

Deze test is zeer recent ontwikkeld en er zijn nog geen duidelijke richtlijnen om deze test algemeen toe te passen. Een panel van Amerikaanse wetenschappers en artsen heeft de volgende richtlijn ontwikkeld.

Normaal voor hs-CRP: 3,0 mg/l: Hoog risico op het ontwikkelen van een hart- en/of vaatziekte. > 10 mg/l: Wijst in de richting van een acute infectie bijvoorbeeld door bacteriën (zie onder CRP).

Nog vragen?

De informatie over deze test komt van deskundigen uit het ziekenhuislaboratorium. Daar worden dagelijks vele honderden testen uitgevoerd. Laboratoriumspecialisten zorgen er voor dat dit op een veilige en juiste manier gebeurt. Zij adviseren de dokter bij afwijkende uitslagen en ingewikkelde problemen.


Heeft u naar aanleiding van deze informatie nog een vraag?
Stel deze dan aan een klinisch chemicus.

Heeft u als KC naar aanleiding van deze informatie nog een aanvulling?
Geef deze dan door aan de webredactie.