Apo B
Waarom deze test?
Om het risico op de ontwikkeling van hart- en vaatziekten in te schatten of om het effect van een cholesterolverlagende behandeling of leefwijze te volgen.
Welk materiaal?
Bloed
Wat wordt er getest?
Met deze test wordt Apo B in het bloed gemeten. Apo B is een apolipoproteïne. Dit eiwit is onderdeel van de vettransportdeeltjes VLDL (very low density lipoproteïne) en LDL (low density lipoprotein) die cholesterol en triglyceriden naar de weefsels vervoeren. LDL wordt ook wel eens het ‘slechte' cholesterol genoemd.
Het lichaam heeft cholesterol nodig. Als er teveel ‘slecht' cholesterol (LDL) in het lichaam aanwezig is, kan dat leiden tot vetafzetting in de bloedvaten (plaques) en het stugger worden van de bloedvaten. Hierdoor kan er een verstopping optreden, die een hartinfarct tot gevolg heeft.
De hoeveelheid Apo B neemt toe als de hoeveelheid LDL in het bloed stijgt en neemt af als de hoeveelheid LDL in het bloed daalt.
Hoe wordt het materiaal verkregen?
Een buisje bloed wordt afgenomen uit een ader aan de binnenkant van de arm, meestal in de plooi van de elleboog. Om deze ader goed te kunnen zien en voelen wordt een stuwbandje strak om de bovenarm getrokken. In de ader wordt geprikt met een holle naald waardoor het bloed in het buisje wordt gezogen. De naald wordt maar één keer gebruikt en daarna vernietigd.
Soms vraagt de dokter deze test aan samen met andere testen op vet. In dat geval mag er vaak voorafgaand aan de test 12 uur niets gegeten en gedronken worden. Dit wordt van tevoren verteld.
Wanneer wordt deze test gedaan?
De dokter vraagt deze test aan als de patiënt zelf of iemand in zijn familie last heeft van hart- en vaatziekten op jonge leeftijd of grote hoeveelheden vet in het bloed heeft (hyperlipidemie). Met deze test kan de dokter inschatten hoe groot de kans is op de ontwikkeling van een hart- en vaatziekte op latere leeftijd. De test wordt vaak aangevraagd in combinatie met andere testen op bloedvet (lipiden fracties).
De test wordt ook gebruikt om te onderzoeken wat de oorzaak is van het teveel aan vet in het bloed (hyperlipidemie), vooral als de patiënt te veel triglyceriden in zijn bloed heeft.
De test wordt ook aangevraagd als de dokter de ‘Apo A/Apo B ratio' wil controleren. Dit is een getal dat wordt gebruikt om de kans op hart- en vaatziekten te berekenen. Het getal laat zien hoeveel ‘goed' cholesterol ten opzichte van ‘slecht' cholesterol aanwezig is. Hoe hoger het getal, hoe beter. Verder wordt de test gebruikt om te controleren of de cholesterolverlagende geneesmiddelen werken of om te controleren of verandering van leefwijze (minder vet eten en meer bewegen) leidt tot daling van het cholesterol.
Wat betekent de uitslag?
Verhoogd: Een verhoogde Apo B uitslag kan passen bij:
Grote hoeveelheden vet in het bloed (hyperlipidemie) Suikerziekte die niet behandeld wordt Gebruik van geneesmiddelen, zoals: hormonen (progestagenen en androgenen), sommige bloeddrukverlagers (bètablokkers) en plaspillen Een erfelijke ziekte met hoog cholesterol en triglycerides (familiaire gecombineerde hyperlipidemie) Verminderde werking van de schildklier (hypothyroidie) Een nierziekte (nefrotisch syndroom) Zwangerschap (tijdelijke verhoging van Apo B)Verlaagd: Een verlaagde Apo B uitslag kan passen bij:
Gebruik van geneesmiddelen, zoals sommige hormonen (oestrogenen, anticonceptiepil), cholesterolverlagers en schildklierhormoon Versterkte werking van de schildklier (hyperthyroidie) Ondervoeding Een zeldzame ziekte (syndroom van Reye) Lijnen (gewichtsverlies) Ernstige ziekten Operatie Een leverziekte (cirrose) Een zeldzame erfelijke ziekte (apolipoproteïne B deficiëntie)Bij een verhoogd Apo B, is er vaak ook een verhoogd LDL ("slecht" cholesterol). Dit kan komen doordat het voedsel te veel vet bevat of doordat het lichaam LDL niet kan opruimen. Bij een verhoogd LDL is de kans op hart- en vaatziekten verhoogd.
Nog vragen?
De informatie over deze test komt van deskundigen uit het ziekenhuislaboratorium. Daar worden dagelijks vele honderden testen uitgevoerd. Laboratoriumspecialisten zorgen er voor dat dit op een veilige en juiste manier gebeurt. Zij adviseren de dokter bij afwijkende uitslagen en ingewikkelde problemen.
Heeft u naar aanleiding van deze informatie nog een vraag?
Stel deze dan aan een klinisch chemicus.
Heeft u als KC naar aanleiding van deze informatie nog een aanvulling?
Geef deze dan door aan de webredactie.