Irregulaire antistoffen


Ook wel bekend als
irregulaire erytrocytenantistoffen, IEA, indirecte Coombs
Officiële naam
irregulaire antistoffen
Verwante testen

Waarom deze test?

Controle op aanwezigheid van afweerstoffen tegen rode bloedcellen (irregulaire antistoffen) bij bloedtransfusie of bij zwangerschap.

Welk materiaal?

Bloed

Wat wordt er getest?

De test bepaalt de aanwezigheid van zogeheten irregulaire antistoffen in het bloed. Dat zijn afweerstoffen tegen rode bloedcellen, die normaal niet in het bloed aanwezig zijn. Deze antistoffen kunnen worden gevormd door het afweersysteem als ‘vreemd' bloed in de bloedcirculatie komt. Dit kan alleen door een bloedtransfusie of tijdens een zwangerschap gebeuren. In dit laatste geval komt er dan een beetje bloed van het ongeboren kind in de bloedbaan van de moeder terecht.

Hoe wordt het materiaal verkregen?

Een buisje bloed wordt afgenomen uit een ader aan de binnenkant van de arm, meestal in de plooi van de elleboog. Om deze ader goed te kunnen zien en voelen wordt een stuwbandje strak om de bovenarm getrokken. In de ader wordt geprikt met een holle naald waardoor het bloed in het buisje wordt gezogen. De naald wordt maar één keer gebruikt en daarna vernietigd.

Wanneer wordt deze test gedaan?

De test wordt aangevraagd voorafgaand aan een bloedtransfusie of voorafgaand aan een operatie waarbij iemand mogelijk een bloedtransfusie nodig heeft. Als in het bloed van de patiënt irregulaire antistoffen worden gevonden, heeft dit gevolgen voor de bloedtransfusie.Tijdens de zwangerschap maakt deze test deel uit van het 12e weeks screeningsonderzoek. Soms wordt de test meerdere malen herhaald tijdens de zwangerschap.

Wat betekent de uitslag?

Normaal zijn er geen irregulaire antistoffen aanwezig in het bloed.

Als ze er wel zijn, bij bloedtransfusie: Soms is nodig om voor de patiënt speciaal passend bloed te selecteren.

Als ze er wel zijn, bij zwangerschap: Wanneer een zwangere vrouw deze irregulaire antistoffen in haar bloed heeft dan zouden die ook in het ongeboren kind terecht kunnen komen. Daar kunnen die antistoffen in het ergste geval zorgen voor afbraak van de rode bloedcellen van het kind.

Nog vragen?

De informatie over deze test komt van deskundigen uit het ziekenhuislaboratorium. Daar worden dagelijks vele honderden testen uitgevoerd. Laboratoriumspecialisten zorgen er voor dat dit op een veilige en juiste manier gebeurt. Zij adviseren de dokter bij afwijkende uitslagen en ingewikkelde problemen.


Heeft u naar aanleiding van deze informatie nog een vraag?
Stel deze dan aan een klinisch chemicus.

Heeft u als KC naar aanleiding van deze informatie nog een aanvulling?
Geef deze dan door aan de webredactie.