Glucagon


Officiële naam
Glucagon
Verwante testen

Waarom deze test?

Om een tumor van de alvleesklier (pancreas) of dunne darm op te sporen met een ongecontroleerde glucagonproductie, een zogeheten glucagonoom.

Welk materiaal?

Bloed

Wat wordt er getest?

Het hormoon glucagon wordt in samenhang met insuline geproduceerd door de pancreas om de glucoseconcentratie in het bloed op peil te houden. Tijdens en kort na de maaltijd wordt insuline geproduceerd om de opgenomen glucose op te slaan in diverse weefsels. Glucagon zorgt vervolgens voor het weer vrijkomen van die opgeslagen glucose in de periodes tussen de maaltijden.

Hoe wordt het materiaal verkregen?

Een buisje bloed wordt afgenomen uit een ader aan de binnenkant van de arm, meestal in de plooi van de elleboog. Om deze ader goed te kunnen zien en voelen wordt een stuwbandje strak om de bovenarm getrokken. In de ader wordt geprikt met een holle naald waardoor het bloed in het buisje wordt gezogen. De naald wordt maar één keer gebruikt en daarna vernietigd.

Het bloed word opgevangen in een ijskoude buis met EDTA om het stollen van het bloed te voorkomen. Na afname wordt de buis goed gemengd en zo snel mogelijk weer op ijs gezet.

Wanneer wordt deze test gedaan?

Een glucagonbepaling wordt aangevraagd bij vermoeden van een tumor in de pancreas of de dunne darm, die ongecontroleerd glucagon produceert. Een zogeheten glucagonoom gaat meestal gepaard met gewichtsverlies, een vorm van suikerziekte en een karakteristieke toenemende rode huiduitslag.Een glucagonoom is uiterst zeldzaam. Soms wordt glucagon ook door andere zogenaamde neuroendocriene tumoren geproduceerd, zoals carcinoïd tumoren.

Wat betekent de uitslag?

Normaal

De gemeten waarde hangt af van de gebruikte meetmethode in het laboratorium, maar in veelgebruikte bepalingsmethoden ligt de nuchtere normaalwaarde van glucagon onder de 150 ng/L Na een maaltijd daalt de waarde naar ongeveer 75 ng/L.

VerhoogdEen glucagonwaarde van 450 ng/L of hoger wijst vrijwel altijd op de aanwezigheid van een glucagonoom.

Nog vragen?

De informatie over deze test komt van deskundigen uit het ziekenhuislaboratorium. Daar worden dagelijks vele honderden testen uitgevoerd. Laboratoriumspecialisten zorgen er voor dat dit op een veilige en juiste manier gebeurt. Zij adviseren de dokter bij afwijkende uitslagen en ingewikkelde problemen.


Heeft u naar aanleiding van deze informatie nog een vraag?
Stel deze dan aan een klinisch chemicus.

Heeft u als KC naar aanleiding van deze informatie nog een aanvulling?
Geef deze dan door aan de webredactie.