Foliumzuur


Ook wel bekend als
folaat
Officiële naam
foliumzuur
Verwante testen
-

Waarom deze test?

Om een tekort aan foliumzuur op te sporen.

Welk materiaal?

Bloed

Wat wordt er getest?

De test meet de hoeveelheid foliumzuur in het bloed. Meestal wordt foliumzuur samen met vitamine B12 aangevraagd. Foliumzuur en vitamine B12 zijn noodzakelijk voor het aanmaken en herstellen van cellen en weefsels. De stoffen worden niet aangemaakt door het lichaam zelf en moeten worden opgenomen via de voeding.

Zowel foliumzuur als vitamine B12 zijn vooral aanwezig in dierlijke producten zoals (rood) vlees, vis, gevogelte, melk en eieren. Foliumzuur bevindt zich bovendien in bladgroenten, citrusvruchten, bonen en peulvruchten. Daarnaast wordt het tegenwoordig aan sommige graanproducten als brood en cornflakes toegevoegd; dit staat dan op de verpakking.

Vooral bij de aanmaak van rode bloedcellen is voldoende vitamine B12 en foliumzuur noodzakelijk. Daarnaast is vitamine B12 van belang bij het in goede conditie houden van het zenuwstelsel. Foliumzuur speelt een grote rol bij de celdeling en is dan ook van groot belang tijdens de zwangerschap in verband met het groeien van de foetus.

Een tekort aan vitamine B12 en foliumzuur kan bloedarmoede veroorzaken. Tekort aan vitamine B12 kan schade veroorzaken aan het zenuwstelsel. Een tekort aan foliumzuur tijdens de zwangerschap kan leiden tot de geboorte van een kindje met een open ruggetje (spina bifida).

Hoe wordt het materiaal verkregen?

Een buisje bloed wordt afgenomen uit een ader aan de binnenkant van de arm, meestal in de plooi van de elleboog. Om deze ader goed te kunnen zien en voelen wordt een stuwbandje strak om de bovenarm getrokken. In de ader wordt geprikt met een holle naald waardoor het bloed in het buisje wordt gezogen. De naald wordt maar één keer gebruikt en daarna vernietigd.

Vingerprik: met een scherp naaldje wordt een gaatje geprikt in de top van een van de vingers. Daar komt dan een druppel bloed uit die wordt opgevangen op een strip of in een buisje. Als er te weinig bloed uit komt, wordt er op de vinger geduwd om het eruit te drukken. Hoe warmer de handen zijn, hoe makkelijker het gaat. Het naaldje wordt maar een keer gebruikt en daarna vernietigd.

Wanneer wordt deze test gedaan?

Meestal wordt de test aangevraagd als uit eerder onderzoek is gebleken dat er sprake is van een speciale vorm van bloedarmoede, waarbij de rode cellen zijn vergroot (macrocytaire anemie).

Ook zal de dokter een foliumzuur en vitamine B12 bepaling laten doen als er aanwijzingen zijn voor ondervoeding. Dit komt voor bij overmatig alcoholgebruik of bij darmproblemen zoals de ziekte van Crohn en coeliakie (overgevoeligheid voor gluten).

Soms wordt de test gedaan als er aanwijzingen zijn voor schade aan het zenuwstelsel. Als de dokter vitamine B12 of foliumzuur als medicijn heeft voorgeschreven kan de test gedaan worden om te onderzoeken of de behandeling aanslaat.

Wat betekent de uitslag?

Bij gezonde mensen met een gezonde voeding is er geen sprake van een tekort aan foliumzuur of vitamine B12. De hoeveelheid foliumzuur in het bloed ligt tussen de 5 en 23 nmol/L

Verlaagd Er is sprake van een tekort aan foliumzuur, als de hoeveelheid in het bloed minder bedraagt dan 5 nmol/L. Een tekort aan foliumzuur of vitamine B12 kan worden veroorzaakt door:

verminderde opname uit voedsel, doordat iemand te weinig producten eet die vitamine B12 of foliumzuur bevatten, of doordat de darmen het vitamine B12 en foliumzuur niet goed kunnen opnemen. een toegenomen uitscheiding via de nieren van vitamine B12 of foliumzuur. Dit kan veroorzaakt worden door sommige geneesmiddelen of door overmatig alcoholgebruik. toegenomen behoefte van vitamine B12 of foliumzuur zoals tijdens een zwangerschap. In die situatie is voor de groei van de foetus extra vitamine B12 en foliumzuur nodig.

Nog vragen?

De informatie over deze test komt van deskundigen uit het ziekenhuislaboratorium. Daar worden dagelijks vele honderden testen uitgevoerd. Laboratoriumspecialisten zorgen er voor dat dit op een veilige en juiste manier gebeurt. Zij adviseren de dokter bij afwijkende uitslagen en ingewikkelde problemen.


Heeft u naar aanleiding van deze informatie nog een vraag?
Stel deze dan aan een klinisch chemicus.

Heeft u als KC naar aanleiding van deze informatie nog een aanvulling?
Geef deze dan door aan de webredactie.