Antistoffen tegen skeletspierweefsel


Ook wel bekend als
Auto-antistoffen tegen skeletspierweefsel of antistoffen tegen dwarsgestreept spierweefsel
Officiële naam
Antistoffen tegen sarcoplasmatisch reticulum van skeletspierweefsel
Verwante testen
-

Waarom deze test?

Om spierziekten als gevolg van een autoimmuunreactie tegen skeletspierweefsel vast te stellen, bijvoorbeeld de zeldzame aandoening Myastenia Gravis en/of een tumor in de thymus (thymoom).

Welk materiaal?

Bloed

Wat wordt er getest?

Deze test bepaalt de aanwezigheid van antistoffen tegen skeletspierweefsel in het bloed. Normaal gesproken maakt het afweersysteem (immuunsysteem) antistoffen aan om lichaamsvreemde indringers, zoals bacteriën of virussen, te verdrijven. Soms maakt het afweersysteem echter antistoffen die gericht zijn tegen lichaamseigen cellen, weefsels of organen, in dit geval tegen het spierweefsel. We spreken daarom van een autoimmuunziekte (auto betekent ‘zelf'). De vorming van autoantistoffen kan dus gezien worden als een 'vergissing' van het afweersysteem.Vaak worden bij patiënten met Myastenia Gravis antistoffen tegen skeletspierweefsel in het bloed aangetroffen. Vooral bij patiënten die ook een tumor in de thymus hebben. Een verhoogde hoeveelheid antistoffen tegen skeletspieren kan echter ook voorkomen bij patiënten die niet lijden aan Myastenia Gravis maar wel een thymoon hebben.

Hoe wordt het materiaal verkregen?

Een buisje bloed wordt afgenomen uit een ader aan de binnenkant van de arm, meestal in de plooi van de elleboog. Om deze ader goed te kunnen zien en voelen wordt een stuwbandje strak om de bovenarm getrokken. In de ader wordt geprikt met een holle naald waardoor het bloed in het buisje wordt gezogen. De naald wordt maar één keer gebruikt en daarna vernietigd.

Wanneer wordt deze test gedaan?

De dokter laat deze test doen om de oorzaak van ernstige spierzwakte op te sporen. De aanwezigheid van antistoffen tegen skeletspieren duidt op de zeldzame autoimmuunziekte Myastenia Gravis en/of op een thymoon waardoor de spierzwakte wordt veroorzaakt.

Wat betekent de uitslag?

NormaalOok bij gezonde personen kunnen antistoffen tegen skeletspierweefsel in het bloed gevonden worden. Omdat de referentiewaarden afhangen van de gebruikte testmethode zijn er geen normaalwaarden beschikbaar. Ieder laboratorium hanteert eigen normaalwaarden, die afhankelijk zijn van de gebruikte testmethode.

VerhoogdBij veel patiënten met Myastenia Gravis en/of een tumor in de thymus kunnen in het bloed antistoffen tegen skeletspierweefsel worden aangetoond. In het algemeen geldt dat een verhoogde hoeveelheid antistoffen wijst op een mogelijke autoimmuunziekte van de skeletspieren. Hoe hoger de waarden, hoe groter de kans op een autoimmuunziekte van de skeletspieren. Meestal is er geen verband tussen de hoeveelheid antistoffen in het bloed en de ernst van de ziekte. Bij veel patiënten gaat een toename van de hoeveelheid antistoffen in het bloed meestal wel gepaard met een toename van de klachten.

Nog vragen?

De informatie over deze test komt van deskundigen uit het ziekenhuislaboratorium. Daar worden dagelijks vele honderden testen uitgevoerd. Laboratoriumspecialisten zorgen er voor dat dit op een veilige en juiste manier gebeurt. Zij adviseren de dokter bij afwijkende uitslagen en ingewikkelde problemen.


Heeft u naar aanleiding van deze informatie nog een vraag?
Stel deze dan aan een klinisch chemicus.

Heeft u als KC naar aanleiding van deze informatie nog een aanvulling?
Geef deze dan door aan de webredactie.