AMH


Ook wel bekend als
Anti-Müllers Hormoon, Anti Mullerian-Hormoon, Anti-Müllerian Hormone
Officiële naam
Anti-Mullerian hormoon
Verwante testen
FSH | LH

Waarom deze test?

Voor nader onderzoek bij verdenking op polycysteus ovarium syndroom (PCOS), een aandoening waarbij in de eierstokken cystenvorming optreedt. De test wordt ook toegepast om de intrede van de menopauze te voorspellen.

Welk materiaal?

Bloed

Wat wordt er getest?

De test bepaalt de hoeveelheid Anti-Mullerian Hormoon (AMH) in bloed. AMH is een hormoon dat een belangrijke rol speelt bij de vorming van de geslachtsorganen tijdens de vroeg foetale periode. Na de geslachtsrijping speelt het hormoon bij vrouwen een belangrijke rol bij de groei en rijping van follikels.

AMH wordt geproduceerd door de granulosacellen (de steuncellen van de follikel). Daarom is de hoeveelheid AMH in het bloed een maat voor de follikelvoorraad in de eierstokken (ovaria). Bij vrouwen met een verhoogd aantal kleine follikels, vindt een verhoogde productie van het AMH plaats, waarbij cystenvorming kan optreden in de eierstokken (polycysteus ovariumsyndroom, PCOS).

Hoe wordt het materiaal verkregen?

Wanneer wordt deze test gedaan?

De test zal meestal worden aangevraagd door een gynaecoloog bij de verdenking op het polycysteus ovarium syndroom (PCOS). Bij PCOS worden hoge waarden voor AMH gevonden.

Ook kan de gynaecoloog de test aanvragen om inzicht te krijgen in de ovariële reserve bij de verdenking op prematuur ovarium falen, waarbij de menopauze al tussen de 30 en 40 jaar intreedt. De test wordt ook toegepast om de intrede van de menopauze te voorspellen.

Bij pasgeborenen met een onduidelijke seksuele identiteit kan de test helpen om vast te stellen of er testikels aanwezig zijn

Wat betekent de uitslag?

NormaalDe hoeveelheid AMH is bij vrouwen afhankelijk van de leeftijd. De normaalwaarden liggen tot 40 jaar tussen de 1,0 en 12 μg/L; na de menopauze minder dan 0,1 µg/L.De hoeveelheid AMH in bloed is afhankelijk van de meetmethode. Daarom kunnen de referentiewaarden per laboratorium verschillen.

VerhoogdAMH is sterk verhoogd bij vrouwen met het polycysteus ovariumsyndroom. Om de aandoening vast te stellen moet de uitslag van de AMH test worden gecombineerd met de gegevens van een transvaginale echo.

AfnameDe hoeveelheid AMH daalt bij vrouwen vanaf een bepaalde leeftijd met een constante snelheid. Tegelijkertijd zal bij deze vrouwen het FSH stijgen. Op basis van AMH afname (en FSH stijging) kan een prognose worden gemaakt wanneer de menopauze kan worden verwacht.

Nog vragen?

De informatie over deze test komt van deskundigen uit het ziekenhuislaboratorium. Daar worden dagelijks vele honderden testen uitgevoerd. Laboratoriumspecialisten zorgen er voor dat dit op een veilige en juiste manier gebeurt. Zij adviseren de dokter bij afwijkende uitslagen en ingewikkelde problemen.


Heeft u naar aanleiding van deze informatie nog een vraag?
Stel deze dan aan een klinisch chemicus.

Heeft u als KC naar aanleiding van deze informatie nog een aanvulling?
Geef deze dan door aan de webredactie.